vineri, 29 mai 2015

PIATRA DE POTICNIRE


I.   Cu toţii cunoaştem situatia benzii desenate din România. Şi cu toţii suntem la curent cu problemele presante pe care fanzinele independente trebuie să le depaşească pentru a supravieţui, în misiunea lor sinucigaşă(economic) de a ţine în viaţă scena alternativă din România(cum este Adevăratul Sefeu). Practic, scena alternativă nu există.


II. Dar inexistenţa acestei scene alternative nu îi opreşte pe foştii asociaţi ai Fanzinului Sefeu(reprezentat la adevărata sa valoare doar de acest blog indepent şi anarh1st) să continue dezinformarea populaţiei de fani, cu tot felul de provocări inutile şi copilăreşti.

III.  Autorul cărţii care constituie pretextul acestui text este un fost colaborator al Fanzinului, un om care promitea mult, dar care în prezent este considerat aproape în unanimitate un reacţionar, exclus din Cenaclul Sefeu. Cunoscut în principal pentru că a alimentat site+ul comixuri.ro(fostul comicsuri.ro) cu material din fanzinele Sefeu(practic are dreptul, pentru că suntem anarhişti copyleft), fostul membru numit Timotei nu a reuşit decât să aducă grave distorsiuni pozitive minimului prestigiu pe care îl avea în rândul populaţiei române platforma Sefeu [1] [2]. De curând, el a publicat o carte subţire de bandă desenată la micro-editura JP. Volumul se intitulează Piatra Sângelui.

IV.  O să continuăm cu câteva cuvinte despre volumul Piatra Sângelui, al cărui autor a fost pentru o perioadă asociat cu Fanzinul, mai exact în perioada pre-comixuri.roFanzinul pre-comixuri.ro şi Fanzinul post-comixuri.ro sunt esenţialmente acelaşi Fanzin. Încercările facţiunii secesioniste comixuri.ro de a deturna Fanzinul de la misiunea sa violentă, prin finanţări publice, civilizarea formei şi concesii făcute bunului simţ, au eşuat. Motivul este destul de simplu - colectivul de la comixuri.ro nu este compus decât din prăjiţi alcoolici fără joburi(no offense, dar aşa este). De pe coperta-spate a volumui Piatra Sângelui aflăm de la autor că Fanzinul ar trebui desfiinţat. Dar în lumea reală(de care pe el îl despart vreo 8 ani de ciuperci) destinul şi simpla apariţie a Fanzinului nu stau în mâinile lui. Toată lumea preocupată de Sefeuri şi bulelile tipice acestei publicaţii poate sta liniştită. Fanzinul este în curs de apariţie, aşa cum a fost întotdeauna(chiar şi înainte de a fi inventat).

V.   Colecţia asta cu relaţii româno-cehe este ceva drăguţ şi simpatic, o serie de cărţi tipărite frumos şi cu grijă de profesionişti - total scârbos. Auto-introducerea lui Timotei Drob în această serie de cărţi este în sine o afirmare a depărtării sale infinite de praxisul şi teologia estetică satanică a Fanzinului. Cumva, Timotei Drob crede în mintea lui de artist că Fanzinul ar fi ceva ce poate fi desfiinţat de o persoană. Şi asta pentru că la suprafaţă nu mai poate admite că odată a făcut şi el parte din Cenaclul Sefeu. Privind în urmă, fost o greşeală din partea noastră să îi oferim statutul de membru formal. În prezent, el şi cu prietenii lui inteligenţi de la comixuri.ro nu mai sunt conectaţi la grupul esenţial de autori(membri formali), care comunică strict în vederea colectării de material necesar apariţiilor de noi numere Sefeu. În mod evident, Fanzinul nu este desfiinţat doar pentru că Timotei nu mai face parte din Cenaclu.

VI. Acum, în ce priveşte Cenaclul, problema volumului Piatra Sângelui stă în direcţia sa estetică psihotică, marcă tradiţională a Fanzinului. Ca să recapitulăm: autorul consideră Fanzinul depăşit, dar formele sale de exprimare sunt în mod obscen infiltrate de metode şi mijloace caracteristice Şcolii Sefeu. Povestea din Piatra Sângelui este constant întreruptă de trimiteri mai mult sau mai puţin evidente la propria sa derivă psihică trăită în momentul desenării comicsului. Sigur, o parte din aceste trimiteri sunt aşternute pe hârtie în mod inconştient. Dar cea mai mare parte a acestui supra-text sare imediat în ochi pentru membrii Cenaclului Sefeu - care pot cu cea mai mare uşurinţă să identifice metoda deprinsă de Timotei Drob pe parcursul colaborării sale cu Fanzinul.

VII. Revenind la ilustraţie(doar de dragul discuţiei), peste structura oarecum logică a paginilor în ansamblu, detaliile omniprezente de aglomerare inutilă a desenului până la limitele înţelegerii sunt cu atât mai enervante. Această dorinţă de irosire constituie mantra centrală a Cenaclului şi principala idee care trebuie desenată cu sfinţenie de către orice constituent al adunării numite Cenaclul Sefeu. Trimiterile retardate la propriul să flux de idei aleatorii sunt acceptabile(fiecare om are dreptul să facă ce vrea cu capul său). Dar faptul că a considerat acceptabil şi chiar politicos să ia în deşert forma finală a oricărei expresii vizuale care aspiră să se poată numi material de Fanzin, este revoltător.

VIII. Evident, Timotei nu are cum să renunţe la tehnicile care i-au infiltrat desenul prin intermediul Fanzinului şi care i-au modificat apoi propria anatomie în vederea obţinerii expresiei perfecte a acestor imagini prototipice. Probabil că în momentul de faţă nu mai poate suprima acest tip de expresivitate nici dacă încearcă să îşi controleze în mod conştient desenul. Deprinderea sa rămâne în continuare una şi aceeaşi cu propriul său corp. Problema lui.

IX.  În fine, Piatra Sângelui pare să fie o nouă încercare de a populariza Şcoala de comics a Cenaclului Sefeu, dar rămâne numai o încercare(vezi fiasco-ul ultra-populist Colosus888). Tirajul de 500 de bucăţi este foarte mare relativ la numărul exemplarelor în care apare Fanzinul(în medie 10 bucăţi). În mod bizar, autorul Pietrei Sângelui pare să fie în continuare obsedat de fosta sa carieră în cadrul Cenaclului Sefeu - Cenaclu pe care l-a părăsit din proprie iniţiativă, trântind uşa în urma sa(a fost cam aiurea). 

X.  Piatra Sângelui, pe scurt > în primul rând, este o bandă desenată prea scurtă. În al doilea rând, autorul încearcă să îşi continue materialul din Sefeu, dar nu reuşeşte decât să facă o bandă desenată mult prea normală(plus nişte mici dereglări menţionate mai sus). În al treilea rând, Piatra Sângelui este o carte produsă cu mijloace tehnologice avansate, calitate care o descalifică din start în ochii Cenaclului, situând-o automat în domeniul produselor comerciale denumite cărţi.


CENACLUL.
Etichete: ,

2 comentarii:

Blogger Dan Voiculescu a spus...

hmmmmm...sugi pula e prea fin pentru tine? sa mori inecat in sloboz e prea tare? suge-o, ma, pisatule, cu basinile pe care le-ai scris cu tot!

31 mai 2015, 01:55  
Blogger nzcvlazes a spus...

de ce nu, mai bine, iti strangi slobozu asta risipit de pe jos si te speli cu el pe fata ca sa pari mai tanar, dane?

31 mai 2015, 02:47  

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire